Перейти до вмісту

Я не з неба

третій фільм циклу “Жива УПА”

рік виходу 2019

синопсис

У м. Коломия на Івано-Франківщині проживає 95-річний сотенний Української повстанської армії Мирослав Симчич (бойове псевдо – «Кривоніс»). Він – єдиний командир УПА, що живий донині. І він розповідає свою нелегку історію.

Після закінчення архітектурного технікуму у 1943 році молодий хлопець вступає до загону УПА. Командири швидко помічають кмітливого бійця на псевдо «Кривоніс» і при першій нагоді відправляють до старшинської школи.

По навчанню вправний кулеметник отримує офіцерське звання і направляється на Буковину для ведення пропагандивної роботи. Після утворення Березівської сотні УПА, у яку ввійшли виключно земляки Мирослава, молодого бійця повертають у Карпати і призначають чотовим.

Під час боїв за село Космач-бандерівську столицю він отримує завдання заблокувати дорогу Яблунів – Космач і не допустити надходження військ НКВС до села. 

Сотня під командуванням Кривоноса виграє бій під Космачем, який в подальшому отримує назву Рушірського бою. Загін більшовиків розгромлено. Мирослава Симчич отримує поранення. Скільки насправді було загиблих з обох сторін по сей день залишається невідомим. Джерела НКВС говорять про 13 загиблих військових і 34 загиблих бійців УПА. Повстанські донесення називають цифру у 100 вбитих більшовиків та двох упівців. А у 1968 році на допиті в НКВС Мирослав Симчич дізнається, що його сотня знищила 376 НКВДистів. Достовірно відомо лише те, що командир з’єднання Дєргачов та кілька офіцерів загинув у перші хвилини бою.

Наступні два роки Березівська сотня рейдує групами, переховуючись у криївках. Сотенний Кривоніс обходить своїх побратимів, і під час одного з обходів його виказують НКВС. У хаті Кривоніс з товаришем відстрілюються від 49 солдат. Хату підпалюють і непритомних бійців беруть у полон. Товариш Кривоноса помирає від тяжких ран, а Мирослава везуть на допити у Станіславів.

Спочатку командира УПА намагаються вербувати. Потім катують. Він не здається і отримує 25 років таборів і 5 років ураження в правах.

У таборі боротьба продовжується. І, не встиг Симчич вийти на волю і оселитись у Запоріжжі, як його знову заарештовують.

Всього Мирослав Симчич відбув у радянських таборах 32 роки, 6 місяців і три дні.  Повну реабілітацію отримав лише у 2017 році.

 
Назва/TitleЖива УПА: фільм третій. Я не з небаThe Ukrainian Insurgent Army Alive: Orest
Країна/Country/-ies of productionУкраїнаUkraine
Хронометраж/Running time00:30:0000:30:00
Категорія/CategoryДокументальнийDocumentary
Жанр/GenreБіографічний, історичний, драмаBiography, historical, drama
Режисер/Directed byМарія ЯремчукMaria Yaremchuk
Сценарій/Written byАлла МегельAlla Mehel
Оператор/Director of photographyАндрій КисельовAndrii Kyselov
Аранжування/Music performed byГригорій Лук’яненкоHryhorii Lukianenko
Монтаж/Edited byМарія ЯремчукMaria Yaremchuk
Звукорежисер/Sound byГригорій Лук’яненкоHryhorii Lukianenko
У ролях/CastБогдан МаксименкоBohdan Maksymenko
Продюсер/Produced byМарія Яремчук, Алла МегельMaria Yaremchuk, Alla Mehel
Нагороди фільму
  • основна програма форуму «Кінохвиля», м. Тернопіль, 2019
  • VII міжнародний фестиваль історичного кіно “Поза Часом”, м. Київ, 2020. Кращий історичний фільм
  • Фестиваль дитячого кіно “Золоте Курча”, 2020. Краща операторська робота
Трейлер

Сторінка фільму